Besvarad fråga

Hur kan man veta om en ungdom har testat cannabis?

Svar

Det är det långt ifrån säkert att man kan. Den allra största delen av de som testar att röka cannabis röker förmodligen en liten mängd av drogen vid något eller några enstaka tillfällen. Detta behöver inte leda till drogtecken som kan upptäckas mer än en kortare tid efter röktillfället. Så när ruset har avtagit och ungdomarna börjar känna sig redo att gå hem är de kanske bara lite segare än vanligt, vilket lätt kan förväxlas med normalt tonårsbeteende.

Eventuellt kan det lukta lite annorlunda om kläderna en tid efter beroende på i vilken miljö drogen har rökts. Detta gör att den som är orolig för att en tonåring har testat cannabis gör klokare i att gå på sin magkänsla och försöka prata med ungdomen i fråga. Något som är viktigt i ett samtal kring oro för droganvändning är att ungdomen får tydlig information om vad det innebär om personen skulle tillstå cannabisrökning. Om man är öppen med sin oro, sina avsikter och eventuella konsekvenser kan det vara lättare för ungdomen att prata om det. Det kan vara viktigt att verkligen trycka på att man vill hjälpa och inte sätta dit personen.

Är man ändå osäker efter att ha samtalat med ungdomen kan man söka hjälp och vända sig till någon som arbetar med frågor kring missbruk och beroende. Det kan finnas olika kommunala verksamheter där man bor som erbjuder rådgivning eller så kan man beskriva situationen och ställa frågor till oss på drugsmart.

Senast uppdaterad

15 december 2019

Tyck till

Hjälpte denna sidan dig?

Läs andra frågor och svar

Ställ en anonym fråga till oss

Om du inte hittar svar på din fråga kan du ställa den här.

Varför frågar vi efter detta?

Varför frågar vi efter detta?

Jag definierar mig som

Varför frågar vi efter detta?

Berättelser

Välj ämne

Visar 6 av 20 berättelser

Berättelse

Vincent fick bli ”pappa-polis”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Snack med en spelforskare 

Spel om pengar

Berättelse

Engagemang mot dopning

Dopning

Berättelse

”Vi följer ungdomar genom livet”

Alkohol, Statistik

Berättelse

”Tonåringar är fantastiska”

Alkohol, Cannabis, Problem i familjen, Tobak