Besvarad fråga

Kan man dela in knark i olika grupper/kategorier?

Svar

Ja, man kan dela upp narkotika i olika undergrupper utifrån deras kemiska sammansättning och inverkan på människor/hjärnan. Indelningen varierar något mellan länder och institutioner. I Sverige och många andra länder brukar man dela in narkotika fem huvudgrupper:

  • Centralstimulerande medel: de vanligaste missbrukade centralstimulerande drogerna i Sverige är amfetamin, metamfetamin och kokain. Även khat räknas till denna kategori.
  • Opiater: består av naturliga opiumderivat, det vill säga medel som kommer från opium. Exempel på sådana är morfin, kodein och heroin. Kategorin omfattar också syntetiska opiater som metadon och fentanyler.
  • Hallucinogener: bland de hallucinogener som förekommer i naturen, återfinns meskalin (som kommer från Peyote-kaktusen) och psilocybin (som utvinns ur svampar av släktena Conocybe och Psilocybe). Andra hallucinogener är framställda i laboratorier och kallas därför syntetiska, t ex LSD och ecstacy.
  • Cannabisprodukter: är hämtade från växten Cannabis sativa (till exempel hasch och marijuana) och innehåller bl.a. den psykoaktiva ingrediensen THC.
  • Läkemedel: det finns läkemedel som är narkotikaklassade (till exempel bensodiazepiner och barbiturater) och som bara får användas av en person som har fått en viss mängd utskrivet av en läkare.

Senast uppdaterad

22 december 2018

Tyck till

Hjälpte denna sidan dig?

Läs andra frågor och svar

Ställ en anonym fråga till oss

Om du inte hittar svar på din fråga kan du ställa den här.

Varför frågar vi efter detta?

Varför frågar vi efter detta?

Jag definierar mig som

Varför frågar vi efter detta?

Berättelser

Välj ämne

Visar 6 av 20 berättelser

Berättelse

Vincent fick bli ”pappa-polis”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Snack med en spelforskare 

Spel om pengar

Berättelse

Engagemang mot dopning

Dopning

Berättelse

”Vi följer ungdomar genom livet”

Alkohol, Statistik

Berättelse

”Tonåringar är fantastiska”

Alkohol, Cannabis, Problem i familjen, Tobak