Cecilia Johanssons mamma drack stora mängder alkohol när hon var gravid. Det gjorde att Cecilia föddes med alkoholrelaterade fosterskador (FAS).
Cecilia är idag 34 år och bor i Vara. Hon tycker om att rida, umgås med familjen och sin pojkvän, sjunga karaoke och att skriva. Hon har skrivit två böcker. Den ena heter Jag blev frisk av kärlek och är en självbiografisk bok om hennes uppväxt. Den andra boken är en skönlitterär roman som heter Micke & Miranda. Cecilia brukar också föreläsa om att leva med FAS.
Vad innebär FAS för ditt dagliga liv idag?
”När jag är stressad kan jag få dåligt närminne. Det märks när det blir mycket, helt enkelt. Sedan har jag problem med till exempel sömn. Jag har också svaga muskler, men det blir bättre när jag rör på mig.”
Cecilia berättar också att hon har svårigheter med balansen. Hon har precis börjat rida igen efter ett långt uppehåll och märker en stor skillnad på balansen från innan.
”Jag har förstått att jag tränat upp min balans väldigt mycket tidigare just med hjälp av ridningen. Så den kommer att komma tillbaka!”
I filmen (inspelad år 2011) berättar Cecilia om sin uppväxt och mer om hur hennes diagnos har påverkat henne. Hon förmedlar också hopp till andra som lever med FAS eller som växer upp med beroende eller problematisk användning av alkohol i familjen.
Vad är FAS och FASD?
FASD, fetala alkoholspektrumstörningar, inkluderar alla typer av fosterskador av alkohol.
FAS, fetalt alkoholsyndrom, är en medicinsk diagnos som ingår i FASD. FAS innebär bland annat att man som foster påverkats så man inte blivit lika lång som man annars skulle blivit. Man får också problem kopplat till centrala nervsystemet, som till exempel koncentrationssvårigheter.
Senast uppdaterad
11 december 2021
Fler berättelser
Välj ämne
Visar 3 av 36 berättelser