Vart kan jag vända mig?

Man kan behöva stöd om man själv eller någon i ens närhet dricker för mycket alkohol, använder andra droger eller spelar för mycket. Det kan också finnas andra orsaker till att man behöver hjälp och stöd.

 

Här har vi samlat tips på olika hemsidor.

Specifikt för dig som är ung

Bris – Prata med en kurator

Bris stödlinje är alltid öppen – även på natten. Bris erbjuder även gruppstöd och möjlighet att träffa en kurator.

Gå till bris.se

Drugsmarts stödgruppskarta

Stödgrupper för barn i familjer med problem kopplat till alkohol och andra droger – Här finns Drugsmarts stödgruppskarta för information om stödgrupper och kontaktuppgifter

Gå till stödgruppskartan

Koll på soc

Koll på soc är en sida där du kan läsa mer om hur socialtjänsten fungerar. Socialtjänsten är ytterst ansvariga för alla barn och ungdomar i landets kommuner.

Gå till kollpasoc.se

Maskrosbarn – Prata med en kurator

Du kan boka tid hos en kurator via samtal på telefon eller video. Maskrosbarn erbjuder även möjlighet att träffa en kurator i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Gå till maskrosbarn.org

Transammans samtalsmottagning – Prata med en kurator

För dig som är under 26 år och är transperson, har transerfarenhet eller funderar över din könsidentitet. Samtalsmottagningen är digital, vilket betyder att du träffar en kurator genom videosamtal eller chatt för råd och stöd.

Gå till transammans.se

Ungdomsmottagningen på nätet, UMO

Ungdomsmottagningen på nätet, UMO, har information om kroppen, psykisk ohälsa, alkohol, andra droger och mycket annat. Här kan du också hitta kontaktuppgifter till din närmaste ungdomsmottagning.

Gå till umo.se

För alla

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen erbjuder stöd via telefon och nätet till personer som funderar över sina egna eller någon annans alkoholvanor.

Gå till alkoholhjalpen.se

Alkoholsnacket

Alkoholsnacket ger råd till den som är orolig för någon annans alkoholvanor. Det är ett test där användaren får råd utifrån situation. För personer 18 år och äldre.

Gå till alkoholsnacket.se

Beroendecentrum

Var man än bor i Sverige finns möjligheten att få behandling för sitt beroende via Beroendecentrum Stockholms internetbaserade beroendevård. Behandling ges för problem med alkohol, cannabis, tobak och spel om pengar. För personer 18 år och äldre.

Gå till Beroendecentrum Stockholm

Dopingjouren

Dopingjouren är till för alla som har frågor som rör anabola androgena steroider (AAS). Frågorna kan röra effekter, biverkningar och preparat. De erbjuder rådgivning till anhöriga och till personer med som använder sig av AAS.

Gå till dopingjouren.se

Droghjälpen

Droghjälpen är en plats för alla som berörs av droger. Här finns information, råd och stöd till dig som funderar på dina drogvanor eller är orolig för någon du bryr dig om. Man kan prata i telefon eller chatta med dem. Här finns också ett självhjälpsprogram för den som använder cannabis.

Gå till droghjalpen.se

Vårdguiden 1177

På Vårdguiden 1177 kan man hitta vård där man bor, om man till exempel vill hitta en Mini-Maria. Vård kan till exempel vara både hjälp att sluta med en drog eller en kontakt med psykolog eller kurator. De erbjuder även allmänna medicinska råd via telefon och webbsidan.

Gå till 1177.se

Sluta-Röka-Linjen

Sluta-Röka-Linjen är en stödlinje för alla som har funderingar kring att sluta röka eller snusa. De ger samtalsstöd via telefon och chatt.

Gå till slutarokalinjen.se

Stödlinjen

Stödlinjen finns till för personer som har problem med spel om pengar och för anhöriga till personer som har problem med spel om pengar.

Gå till stodlinjen.se

Chatta med en volontär

Här har vi samlat tips på sidor där man kan kan chatta med volontärer. Att vara volontär betyder att man gör det på sin fritid. Oftast har man gått en utbildning för volontärer, men är inte utbildad psykolog eller kurator.

Killar.se

Killar.se ger stöd till alla som identifierar sig som kille eller ung man.

Gå till killar.se

Unizon

Här kan du hitta ungdomsjourer och tjejjourer i hela landet att chatta och mejla med.

Gå till unizonjourer.se

Maskrosbarn

Maskrosbarn har en chatt som riktar sig till dig som är 13-19 år.

Gå till maskrosbarn.org

Trygga barnen

Trygga barnen kan nås via Snapchat, sms, telefon eller mail.

Gå till tryggabarnen.org

Unga relationer

Unga relationer har en chatt som riktar sig till dig som är under 20 år.

Gå till ungarelationer.se

Senast uppdaterad

11 juni 2024

Våra senaste besvarade frågor

Berättelser

Berättelse

När spelandet gått för långt

Spel om pengar

Berättelse

”Min pappa hade två sidor”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Råd om lustgas

Lustgas

Nyheter

Nyheter

Fysiskt aktiva spelar mer om pengar

Spel om pengar, Tobak och nikotin

Nyheter

Tema unga på tobaksfri dag

Tobak och nikotin