Ecstasy

MDMA är ett centralstimulerande syntetiskt preparat. Det och liknande preparat kallas ecstasy. Ecstasy kan ge starka känslomässiga svängningar.

 

Vad är ecstasy?

Ecstasy har blivit ett samlingsnamn för MDMA och liknande preparat. Ecstasy är ofta även en blandning av andra droger. Ibland innehåller ecstasy mycket liten andel, eller ingen, MDMA. MDMA är ett centralstimulerande syntetiskt preparat med svagt hallucinogena egenskaper.

Ecstasy förekommer oftast i form av tabletter. Det kan ge starka känslomässiga svängningar; man kan känna sig överlycklig, kär, förtvivlad eller få attacker av skratt eller gråt. Det beror på ökad frisättning av ämnet serotonin i hjärnan.

Ruset

Ecstasy har både centralstimulerande och hallucinogena egenskaper. Centralstimulerande betyder att det påverkar centrala nervsystemet. Hallucinogen betyder att det framkallar sinnesintryck som inte finns i verkligheten.

Effekten blir att man känner sig glad, upprymd och euforisk. Man kan känna sig pigg och att man har mer energi än vanligt. Men man kan också drabbas av

  • hyperaktivitet
  • oro
  • rastlöshet
  • ångest
  • sämre självkontroll
  • hetsätning
  • se, höra, lukta eller känna sådant som inte finns (hallucinera)

Ruset varar i 1–3 timmar.

Under de senaste 5 åren har ca

1%

av niorna har någon gång provat ecstasy

Så påverkas kroppen

Efter användning av ecstasy kan man drabbas av trötthet, sömnsvårigheter, depression och ångest. Minne och inlärningsförmåga kan påverkas negativt. Även om man slutar med ecstasy finns det en risk att man fortsätter må dåligt en längre tid efteråt.

Ecstasy påverkar serotoninnivåerna i hjärnan väldigt kraftigt. Serotonin är en signalsubstans i hjärnan som bland annat har till uppgift att balansera våra känslor och styr till exempel hunger, glädje, irritation, ilska, välmående, livslust med mera. I och med att ecstasy påverkar serotoninnivåerna i hjärnan rubbas serotoninbalansen vilket kan leda till depressioner, psykoser och utmattning.

Under de senaste 5 åren har ca

2%

av tvåorna på gymnasiet har någon gång provat ecstasy

Källor

“Beroendemedicin av Johan Franck och Ingrid Nylander (2015) Studentlitteratur

”Beroendetillstånd” av Markus Heilig (2019) Studentlitteratur

Senast uppdaterad

7 juni 2021

Våra senaste besvarade frågor om ecstasy

Berättelser

Berättelse

Fem boktips om problem i familjen

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Att bli fri från spelberoende

Spel om pengar

Nyheter