Kokain

Kokain är centralstimulerande och framställs från kokabuskens blad. Kokain är oftast i pulverform och den vanligaste användningen är att sniffa det. Pulvret kan också lösas upp och injiceras. Crack är en speciell form av kokain som röks.

 

Så påverkas kroppen

Kokain påverkar hela det centrala nervsystemet. Små doser kan göra att man får ökad energi, ökad vakenhet och medvetenhet. Hungerkänslorna kan försvinna och blodtrycket stiga. Dessutom kan hjärtat slå fortare och andningen bli snabbare. Av större doser kokain kan man även få feber, svettningar, huvudvärk och yrsel.

Kokainruset varar i ungefär 30 minuter. Kroppsliga tecken på att man är påverkad av centralstimulerande droger som kokain är stora pupiller och tics (ofrivilliga rörelser) i ansikte och hals, till exempel spända käkar och att man slickar på läpparna.

De senaste 5 åren har under

1%

av niorna har någon gång provat kokain

Långvarigt beroende

Eftersom kokain tar bort hungerkänslorna leder långvarigt beroende ofta till minskad vikt och sjukdomar som beror på vitaminbrist och undernäring. Balanssinnet och kroppsrörelserna kan också påverkas så att gången blir svajig och rörelserna ryckiga.

Typiska tecken när man använder kokain ofta, och tar det genom näsan, är rinnande näsa, eksem runt näsborrarna och hål i nässkiljeväggen. För den som injicerar kokain med spruta, ökar risken för både överdosering och infektioner (på grund av att man sticker fel och använder orena tillbehör).

De som har använt kokain länge kan drabbas av rastlöshet, retlighet, sömnlöshet och misstänksamhet. Man kan också få något som kallas delirium, men det är ovanligt. Det börjar då med olika typer av vanföreställningar och ångest. Det kan leda till psykoser och bör behandlas på sjukhus.

De senaste 5 åren har under

2%

av tvåorna på gymnasiet har någon gång provat kokain

Källor

“Beroendemedicin av Johan Franck och Ingrid Nylander (2015) Studentlitteratur

”Beroendetillstånd” av Markus Heilig (2019) Studentlitteratur

Senast uppdaterad

8 juni 2021

Våra senaste besvarade frågor om kokain

Berättelser

Berättelse

Vincent fick bli ”pappa-polis”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Snack med en spelforskare 

Spel om pengar

Berättelse

Engagemang mot dopning

Dopning

Nyheter

Nyheter

50 år av frågande

Alkohol, Amfetamin, Cannabis, Ecstasy, Heroin, Kokain, Läkemedel, LSD och andra hallucinogener, Nätdroger, Sniffning