Sökresultat

Sök efter innehåll

Kategorier

Visar 43 av 43 resultat

Berättelse

Engagemang mot dopning

Innebandyspelaren Wilma Björkesand är 19 år och ambassadör för att förebygga dopning bland ungdomar. Hon berättar om sitt engagemang. ”Jag är på innebandyplanen alla dagar i veckan”, säger Wilma. Hon spelar innebandy i division 1-laget IBK Vänersborg. Och så är hon tränare för ett lag med 13-14-åriga tjejer. I Vänersborg, där Wilma bor, väljer kommunen […]

Dopning

Fråga

Vad är kosttillskott och kan kosttillskott klassas som dopning?

Kosttillskott är vitaminer, mineraler, örter och växtextrakt i koncentrerad form som är tänkta att komplettera maten man äter. Kosttillskott finns i olika former, till exempel som kapslar, tabletter och pulver. Om man äter tillräckligt för att tillgodose sitt energibehov, och samtidigt äter varierat, med både frukt och grönsaker varje dag, behöver man oftast inte äta […]

Dopning

Sida

Dopning

Dopning är ett samlingsnamn för användning av hormonpreparat och andra läkemedel för att öka musklernas styrka och volym. Dopning anses vara ett samhällsproblem, eftersom det också är förekommer utanför tävlingsidrotten, till exempel på gym.

Fråga

Hur testar man för dopning?

Alla som utövar idrott och är medlem i en förening ansluten till Riksidrottsförbundet är skyldiga att ställa upp på dopingkontroll. Dopingkontrollerna kan ske var och när som helst utan att man får veta det i förväg.

Dopning

Fråga

Vad är SARM?

Under de senaste åren har så kallade “selektiva androgenreceptormodulatorer”, som förkortas SARM, sålts som kosttillskott i flera länder, bland annat Sverige. SARM klassas i många fall som läkemedel eller dopningsklassade substanser. SARM eller dopningsklassade substanser kan finnas i kosttillskott som har en prestationshöjande effekt. Prestationshöjande effekt kan till exempel vara att ge: Ökad muskeltillväxt Ökad […]

Dopning

Nyheter

Polisen gjorde razzia mot gym

Under april 2022 gjorde polisen i Stockholm kontroller mot över 25 gym. De gymmen som man kontrollerade var gym som var kända sedan innan av polisen för att ha problem med dopning. Efter detta är 21 personer misstänkta för dopningbrott. Över 15 000 enheter dopningpreparat beslagtogs av polisen. Sveriges enda dopningshund Molly var med vid tillslagen. […]

Dopning

Nyheter

50 år av frågande

Varje vår görs en undersökning i Sverige bland elever i nian och andra året på gymnasiet. De får svara på frågor om bland annat alkohol, rökning och narkotika. Nyligen kom det en rapport med siffror från den senaste undersökningen (2021). Rapporten visade att unga dricker allt mindre alkohol. Det är färre som dricker alkohol. Det […]

Alkohol, Amfetamin, Cannabis, Ecstasy, Heroin, Kokain, Läkemedel, LSD och andra hallucinogener, Nätdroger, Sniffning och boffning

Nyheter

Undersökning om ungdomar – varför?

Har du svarat på en enkät med frågor om till exempel alkohol och rökning? Då har du bidragit till kunskap! Vi har intervjuat Martina Zetterqvist, som jobbar med en stor undersökning om ungdomars erfarenheter av alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.

Alkohol, Amfetamin, Cannabis, Ecstasy, Heroin, Kokain, Läkemedel, LSD och andra hallucinogener, Nätdroger, Sniffning och boffning

Sida

Lag och rätt

Alkohol, tobak, läkemedel och spel får köpas och konsumeras under reglerade former. Narkotika är olagligt att använda, köpa, sälja och tillverka.

Fråga

Finns det statistik över hur vanliga olika droger är bland ungdomar?

Ja, CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) frågar varje år elever i årskurs nio och tvåan på gymnasiet om deras erfarenheter av alkohol, narkotika, dopning, tobak, läkemedel och spel om pengar. Svaren sammanställs i rapporter som publiceras på CAN:s webbplats. Här hittar du statistik

Alkohol, Amfetamin, Cannabis, Dopning, Ecstasy, Kokain, Läkemedel, Statistik, Tobak

Fråga

Hur vanligt är det med doping i Sverige?

CAN gör varje år en undersökning bland elever i nian och andra året på gymnasiet. Då ställs frågor om bland annat användning av anabola androgena steroider (AAS). I 2023 års undersökning var det ungefär 1 procent av eleverna i både nian och andra året på gymnasiet som svarade att de någon gång använt AAS. Det […]

Dopning, Statistik

Nyheter

Vad säger politikerna?

Är vitt snus ett problem? Ska eget bruk av cannabis avkriminaliseras? Ska staten tjäna pengar på spel om pengar? I tidningen Alkohol & Narkotikas valenkät inför valet 2022 svarar alla riksdagspartierna på frågor kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar. Läs alla frågorna och partiernas svar här.

Alkohol, Cannabis, Droger, Spel om pengar, Tobak och nikotin

Nyheter

Ny kunskap om erfarenheter av alkohol

Bland de som går på gymnasiets introduktionsprogram är det färre som dricker alkohol än vad det är på de nationella programmen på gymnasiet. ”Det visade sig vara en mycket mindre andel på introduktionsprogrammen som dricker alkohol”, säger Siri Thor som är en av författarna till en ny rapport från CAN (2022). Rapporten handlar om erfarenheterna […]

Alkohol

Nyheter

Drugsmart på UNG Kulturfestival

Den 17–21 augusti var Drugsmart på plats på UNG Kulturfestival i Stockholm. Besökarna kunde spela ett spel som gick ut på att utmana varandra i reaktionsförmåga. Det var otroligt uppskattat och full fart vid spelet nästan hela tiden. Många tyckte att det var så kul att de kom och spelade flera gånger under veckan! För […]

Droger

Sida

Statistik

Hur vanliga är olika droger och spel om pengar? Vad har ökat och vad har minskat?

Sida

Hem

Sida

Kunskap

Här finns kunskap om alkohol, andra droger och spel.

Sida

Nyheter

Intressanta nedslag om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel.

Sida

Om oss

På Drugsmart finns kunskap om alkohol, andra droger och spel.

Berättelse

Antidoping Sverige: ”Idrotten ska hållas fri från doping”

Hur går en dopingkontroll till? Vad händer om man blir upptäckt med doping i kroppen? Vi frågade organisationen Antidoping Sverige. Antidoping Sverige jobbar mot doping inom idrottsrörelsen i Sverige. ”Vi arbetar förebyggande genom utbildning och information. Och så jobbar vi kontrollerande genom att planera och genomföra dopingkontroller och att utreda och anmäla vid misstänkt doping”, […]

Dopning

Sida

Drugsmarts ordlista

Här hittar du förklaringar på ord och facktermer som rör alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel.

Sida

Alkohol

Alkohol är en drog. Alkoholkonsumtion kan leda till fysiska och psykiska skador, både för den som dricker och för andra. Alkohol är beroendeframkallande.

Sida

Berättelser

Läs om allt från forskning till personliga berättelser.

Sida

Amfetamin

Amfetamin är en kemiskt framställd drog. Det påverkar hela det centrala nervsystemet. Amfetamin intas oftast som tabletter eller kapslar men kan även sniffas eller injiceras.

Sida

Cannabis

Cannabis är ett samlingsnamn för narkotiska preparat som utvinns från en hampaväxt. De vanligaste är hasch och marijuana. Hasch röks oftast i speciella pipor och marijuana i handrullade cigaretter.

Sida

Ecstasy

MDMA är ett centralstimulerande syntetiskt preparat. Det och liknande preparat kallas ecstasy. Ecstasy kan ge starka känslomässiga svängningar.

Sida

GHB

GHB betyder gammahydroxibutyrat eller gammahydroxismörsyra. GHB var från början framtaget som ett narkosmedel med lugnande egenskaper.

Sida

Heroin

Heroin, morfin och kodein är opiater som kommer från växten opiumvallmo. De är smärtstillande, har berusande egenskaper och är beroendeframkallande.

Sida

Kat

Kat, eller khat, är blad från en växt. Växten innehåller narkotikaklassade substanser. Kat har svaga amfetaminliknande egenskaper. Vid användning uppstår ett milt rus, som följs av trötthet.

Sida

LSD och andra hallucinogener

Hallucinogener är droger som kan ge hallucinationer och vanföreställningar. LSD är en av de kraftigaste drogerna som finns och tas via mönstrade små pappersbitar som läggs på tungan.

Sida

Kokain

Kokain framställs från kokabuskens blad. Det förekommer oftast i form av pulver som dras in genom näsan. Kokain påverkar hela det centrala nervsystemet och gör även att kroppens kärl drar ihop sig.

Sida

Nätdroger

Begreppet nätdroger har ingen tydlig definition. Drogerna är ofta framställda på kemisk väg. De säljs via nätet. Utveckling av substanserna pågår hela tiden för att undvika narkotikaklassning.

Sida

Sniffning och boffning

Att sniffa eller boffa betyder att man andas in ångor eller gaser. När gaserna eller ångorna når hjärnan uppstår ett rus. Sniffning och boffning kan vara mycket farligt.

Sida

Läkemedel

Läkemedel som är receptbelagda och narkotikaklassade är olagliga att använda om man inte fått dem utskrivna av läkare. Man kan bli beroende av vissa läkemedel.

Sida

Tobak och nikotin

Tobak utvinns ur tobaksplantan. Det innehåller nikotin, som är giftigt och beroendeframkallande. En del produkter innehåller nikotin från tobaksplantan, men inte hela tobaksblad. Exempel på tobaksprodukter är tobakssnus, cigaretter, heated tobacco-produkter och vattenpipa. Exempel på nikotinprodukter är nikotinsnus och e-cigaretter.

Sida

Spel om pengar

Spel om pengar kan vara allt från en trisslott till att spela på nätkasino. För att få spela om pengar måste man vara myndig. En del som spelar om pengar får spelproblem och en del blir även beroende.

Sida

Samhälle

Här har vi samlat kunskap som berör droger i allmänhet.

Sida

Beroende

Man kan bli beroende av tobak, alkohol, andra droger, läkemedel och spel om pengar. Beroende leder ofta till andra problem i livet.

Sida

Problem i familjen

Många barn växer upp i familjer där det finns problem med alkohol eller andra droger. Det märks inte alltid utåt och barn kan reagera väldigt olika på situationen hemma. Alla har rätt till en trygg uppväxt och det finns olika stöd att få.

Berättelse

Alkoholens historia

Alkoholen har funnits länge Hur länge är svårt att veta. De första spåren av vintillverkning är från 6000 år före vår tideräkning. I olika delar av världen har man druckit olika typer av alkohol, det vill säga en dryck som jäser med hjälp av socker så att etanol bildas. Här kan du se några utvalda […]

Alkohol

Sida

Affischer

Vi vill att fler ska hitta till Drugsmart och använda sig av våra faktasidor och texter om alkohol, andra droger och spel. Därför har vi tagit fram ett gäng snygga affischer. De har olika texter och är alla försedda med QR-koder för att det ska vara enkelt att gå in på Drugsmart. Bra va? Välj nedan vilken eller vilka av affischerna du vill skriva ut.

Sida

Lustgas

Lustgas används inom vården. Icke-medicinsk lustgas finns för försäljning. Lustgas kan orsaka syrebrist och vid upprepad användning finns risk för bland annat nervskador.

Sida

Drugsmart på UNG Kulturfestival

Den 17–21 augusti finns Drugsmart på plats på UNG Kulturfestival i Stockholm. Vi kommer att hålla till i närheten av Sergels torg. Kom förbi och testa din reaktionsförmåga i ett specialbyggt spel! Under samma dagar blir det digitala quiz varje dag, som man kan delta i oavsett var man är.