Berättelse

Engagemang mot dopning

Engagemang mot dopning

Innebandyspelaren Wilma Björkesand är 19 år och ambassadör för att förebygga dopning bland ungdomar. Hon berättar om sitt engagemang.

”Jag är på innebandyplanen alla dagar i veckan”, säger Wilma.

Hon spelar innebandy i division 1-laget IBK Vänersborg. Och så är hon tränare för ett lag med 13-14-åriga tjejer.

I Vänersborg, där Wilma bor, väljer kommunen varje år ut två unga ambassadörer. Det är en del av kommunens arbete mot dopning.

”Kommunens arbete mot dopning började för nästan 20 år sedan. Det var ett gym som hörde av sig till kommunen och berättade att de hade problem med dopning på gymmet”, berättar Sara Gunnarsson Forsberg, Drogförebyggande samordnare på Vänersborgs kommun.

Nu är gym och anläggningar i hela kommunen med i arbetet. Man samarbetar med polisen och uppmanar besökare att flagga om de misstänker dopning. Metoden som de jobbar med heter 100% ren hårdträning och används av kommuner i hela landet.

Ambassadörerna för 100% ren hårdträning i Vänersborg är alltid unga idrottare från det lokala föreningslivet. För Wilma var det självklart att tacka ja när hon fick frågan om att vara ambassadör.

”Jag har sett många av tidigare års ambassadörer. Under gymnasiet kom drogförebyggare till skolan och pratade, så jag hade intresse för frågorna sedan innan.”

Vad har du fått för reaktioner på detta?

”Bara positiva! När jag har på mig 100% ren hårdträning-kläderna på gymmet brukar folk komma fram och prata. Tjejerna som jag tränar tycker också att det är roligt och har ställt en del frågor om det!”

Läs mer om dopning

Senast uppdaterad

20 april 2022

Fler berättelser

Välj ämne

Visar 3 av 36 berättelser

Berättelse

När spelandet gått för långt

Spel om pengar

Berättelse

”Min pappa hade två sidor”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Råd om lustgas

Lustgas