Besvarad fråga

Är det okej att en tonåring blir bjuden på alkohol av sina föräldrar?

Svar

Det finns åldersgränser och regler kring när man får köpa alkohol. Det är förbjudet att sälja alkohol till personer under 20 år. Enda undantaget är om personen fyllt 18 år och blir serverad på restaurang eller köper folköl där 18-årsgräns gäller. Den som köper ut alkohol kan straffas med böter eller fängelse (1,2).

Det finns forskning som visar att de som blir bjudna på alkohol hemma oftare dricker mer. Om det är tillåtet att dricka hemma kan det uppfattas som att ens föräldrar tycker att det är okej att göra det utanför hemmet också.

Vuxnas inställning till alkohol påverkar också hur mycket deras tonåringar dricker. Unga som inte får prova alkohol hemma dricker mindre mängder alkohol och mer sällan än de som blir bjudna på alkohol hemma (3).

Alkohol kan skada hjärnan oavsett hur gammal du är. Unga är extra känsliga eftersom hjärnan utvecklas upp till 25-årsåldern. Det gör att även om man bara dricker lite alkohol, så kan det bland annat ge sämre omdöme, minne och reaktionsförmåga (4).

Enligt alkohollagen är det tillåtet att bjuda den som är under 20 år på en mindre mängd alkoholdryck under uppsikt med hänsyn tagen till sammanhang, mognad och ålder (2).

Senast uppdaterad

3 juli 2023

Tyck till

Hjälpte denna sidan dig?

Läs andra frågor och svar

Ställ en anonym fråga till oss

Om du inte hittar svar på din fråga kan du ställa den här.

Varför frågar vi efter detta?

Varför frågar vi efter detta?

Jag definierar mig som

Varför frågar vi efter detta?

Berättelser

Välj ämne

Visar 6 av 37 berättelser

Berättelse

När spelandet gått för långt

Spel om pengar

Berättelse

”Min pappa hade två sidor”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Råd om lustgas

Lustgas

Berättelse

Forskning om vape

Tobak och nikotin

Berättelse

Alkohol och problem

Alkohol

Berättelse

Forskning om cannabis

Cannabis