Besvarad fråga

Hur påverkas reaktionsförmågan av droger?

Svar

Många droger ger en försämrad reaktionsförmåga. En del droger kan göra att man känner ökad energi, vakenhet och medvetenhet, men det betyder inte att reaktionsförmågan blir bättre (1,2).

Den som har alkohol eller andra droger i kroppen blir en livsfarlig bilförare. Ungefär 20 procent av de förare som dör i trafikolyckor har druckit alkohol. Vid singelolyckor är det cirka 35 procent (2).

När man dricker alkohol får man sämre syn och blir sämre på att bedöma avstånd. Reaktionstiden blir också längre, vilket gör att man till exempel inte bromsar lika snabbt när man behöver. Om man dricker mycket alkohol och blir riktigt berusad kan man börja se dubbelt. Redan vid mycket låga nivåer av alkohol i blodet blir man känsligare för bländning och ser sämre i mörker (2).

Alkoholen fungerar så att den bedövar det centrala nervsystemet. Det påverkar sättet som musklerna och nerverna samarbetar. Man kan få svårt att köra ordentligt (2).

Prestationsförmågan kan vara nedsatt även dagen efter man druckit alkohol. Man bör därför avstå från att köra dagen efter att man druckit alkohol (2).

Narkotika, som till exempelvis amfetamin, cannabis, heroin och kokain, påverkar alla körförmågan. Gemensamt för de här drogerna är att de påverkar nervsystemet. De kan orsaka trötthet, dåsighet, nedsatt uppmärksamhet, sömnighet eller upprymdhet (2).

Läkemedel kan också påverka uppmärksamhetsförmågan och reaktionstiden. Det kan vara så även med läkemedel som är utskrivna av läkare (2).

Källor

1. Johan Franck och Ingrid Nylander (2022). Beroendemedicin. Studentlitteratur.

Senast uppdaterad

16 oktober 2023

Tyck till

Hjälpte denna sidan dig?

Läs andra frågor och svar

Ställ en anonym fråga till oss

Om du inte hittar svar på din fråga kan du ställa den här.

Varför frågar vi efter detta?

Varför frågar vi efter detta?

Jag definierar mig som

Varför frågar vi efter detta?

Berättelser

Välj ämne

Visar 6 av 37 berättelser

Berättelse

När spelandet gått för långt

Spel om pengar

Berättelse

”Min pappa hade två sidor”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Råd om lustgas

Lustgas

Berättelse

Forskning om vape

Tobak och nikotin

Berättelse

Alkohol och problem

Alkohol

Berättelse

Forskning om cannabis

Cannabis