Spel om pengar
Siffrorna inom parentes anger var informationen kommer ifrån. Siffrorna refererar till källorna som finns i slutet av denna text.
Spelproblem
Spelproblem är att en person får negativa konsekvenser av sitt spelande. Det kan till exempel vara problem med pengar, relationer och hälsa. Spelande kan också leda till att man blir beroende (1). Man kan få problem med sitt spelande även om man inte är beroende.
Hur gammal måste man vara för att spela om pengar i Sverige?
Spelberoende
Den som är spelberoende har tappat kontrollen över sitt spelande och klarar inte av att sluta spela. Den som blivit beroende lägger ofta ner mycket tid och pengar på sitt spelande. Spelandet går ut över relationer, skola och ekonomi.
Spelberoende handlar ofta om att man försöker vinna tillbaka det man tidigare har förlorat i spelande. Det är vanligt att låna pengar eller ta pengar som man egentligen skulle haft till något annat. Vissa begår brott för att fortsätta spela.
De spel som har störst risk för beroende är spel där det går fort mellan att man satsar pengar och att man får veta resultatet. Exempel på sådana spel är:
- Spelautomater
- Kasino
- Nätpoker
Att spela sådana spel regelbundet ökar risken att utveckla ett spelberoende.
För en del handlar spelandet om att dämpa oro, stress eller nedstämdhet. Spelberoende ökar också risken för depression och ångest.
Vissa som är spelberoende skäms så mycket att de anstränger sig för att inte visa eller berätta om det för någon. Det kan leda till ensamhet.
Risken att bli spelberoende ökar om man dricker alkohol samtidigt som man spelar. Beroende av spel och alkohol kan förstärka varandra (2).
Det här sakerna tyder på att man är spelberoende:
- Ständiga tankar på att spela och hur man ska få pengar till att spela
- Större och större summor behövs för att hålla uppe spänningen
- Man misslyckas med att spela mindre eller sluta spela
- Man blir rastlös eller irriterad när man försöker spela mindre eller sluta spela
- Man spelar för att slippa ångest eller nedstämdhet
- När man har förlorat pengar i spel återvänder man för att vinna tillbaka det man förlorat
- Man ljuger om hur mycket man spelar
- Man får problem med viktiga relationer, jobb eller utbildning på grund av spelandet
- Man litar på att andra ska ordna fram pengar för att lösa de ekonomiska problem man hamnat i på grund av spelandet.
(2)
Här kan du läsa en artikel om spelberoende:
År 2022 svarade
21%
av niorna att de någon gång spelat om pengar
Användning bland ungdomar
Ungefär 3 procent av 16-17-åringarna i Sverige har problem med spel. Det kan ha stor negativ påverkan på deras relationer, ekonomi och skolgång. Spelproblem är störst bland killar och unga som inte studerar eller som har lägre betyg (1).
År 2022 svarade
27%
av tvåorna på gymnasiet att de någon gång spelat om pengar
Vad händer i kroppen?
Att vara spelberoende påminner om att vara beroende av alkohol eller andra droger. Hjärnans belöningssystem påverkas nämligen på ett liknande sätt.
Läs mer om hjärnans belöningssystem
Belöningssystemet styr aktiviteten i hjärnan när man mår bra (2).
När man blivit spelberoende har hjärnan påverkats så att lusten att spela tagit över. Det känns som att det bara är spel som får en att må bra. Den här effekten på hjärnan går dock att träna bort om man får kontroll på sitt spelande (2).
I början kan spelandet ge kickar och kännas kul och spännande. Anledningen till att man kan få kickar är att spel ofta innebär inslag av slump. Kicken man får när man vinner kan vara så härlig att man vill uppleva det igen. Man kan uppleva att det bara är spel som kan ge sådana kickar (2).
Dataspel
Det finns ett samband mellan att spela mycket dataspel och problem med spel om pengar. Vissa inslag i dataspel liknar spel om pengar och påminner om det (3).
De som spelar dataspel dagligen har i större utsträckning också ett problemspelande, både bland män och kvinnor. I en undersökning 2018 varandelen med problemspelande var tre gånger så hög bland dem som spelade dataspel varje dag, jämfört med dem som spelade mer sällan (3).
En del dataspel har moment som liknar lotterier eller spelautomater. Det kan bidra till att normalisera och öka intresset för spel om pengar även om man inte spelar om pengar i dataspelet.
I vissa spel kan man köpa så kallade lootlådor för riktiga pengar. En lootlåda är ett virtuellt paket med hemligt innehåll som i bästa fall kan ge fördelar i dataspelet (3).
Över hälften av alla i åldern 9–18 år spelade dataspel visade en undersökning 2018. Det var vanligast i åldersgruppen 9–12 år där 79 procent svarade att de brukade spela dataspel. I den åldersgruppen var det ungefär lika vanligt att spela dataspel bland både tjejer och killar.
I de äldre åldersgrupperna spelade killarna både oftare och under längre tid än tjejerna (3).
Att dataspelande är något som hänger ihop med spel om pengar kan man se exempelvis på att andelen som spelar om pengar är högre bland både unga och vuxna som köpt lootlådor. Bland unga 16–17 år var denna andel som spelat om pengar senaste året dubbelt så hög (27 procent) jämfört med dem som inte köpt sådana (13 procent).
Det finns samband mellan dataspelande och depression och ångest. Den som spelar mycket kan även få problem med den fysiska hälsan, skolarbete, sömn och sociala relationer (3).
Senast uppdaterad