Nyhet

Är det vanligt med lustgas?

Är det vanligt med lustgas?

På den senaste tiden har det skrivits mycket i tidningar och varit inslag på tv om att det finns de som använder lustgas för att bli berusade. Men hur vanligt är det?

En undersökning som gjorts av CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, 2022) visar att 6 procent av eleverna i nian har provat lustgas någon gång. Bland eleverna i tvåan på gymnasiet är det 17 procent som provat. På frågan om man använt det under den senaste månaden svarade 1 procent av niondeklassarna och 5 procent av tvåorna på gymnasiet att de hade gjort det.

Lustgasanvändning är vanligare i storstadsområden. Det är lika vanligt bland killar som bland tjejer. Bland de som använt lustgas är det (jämfört med de som inte använt lustgas) vanligare att också ha använt alkohol, narkotika och tobak.

Siffrorna kommer från en undersökning som görs varje vår bland elever i nian och tvåan på gymnasiet. De får svara på frågor om bland annat alkohol, rökning och narkotika. Frågor om lustgas har inte varit med tidigare, men var med i undersökningen från och med 2022.

Läs mer på can.se

Drugsmarts kunskapssida om lustgas

Senast uppdaterad

22 januari 2024

Fler nyheter

Nyheter

Olaglig reklam för nätcasinon

Spel om pengar

Nyheter

Förslag på förbud mot lustgas

Lustgas, Tobak och nikotin

Nyheter

Flera typer av syntetisk cannabis narkotikaklassas

Amfetamin, Cannabis, Ecstasy, Heroin, Kokain, Läkemedel, LSD och andra hallucinogener, Nätdroger

Nyheter

Trots åldersgräns ökar vitt snus

Tobak och nikotin