Nyhet

Var tionde ungdom har en förälder som dricker för mycket

Var tionde ungdom har en förälder som dricker för mycket

Ny forskning

Ungefär 13 procent av ungdomar 15-16 år har en förälder som dricker för mycket alkohol. Det visar en nypublicerad artikel i tidskriften Drug and Alcohol Review.

Den nya forskningsstudien visar att det är fler bland gruppen ungdomar som har en förälder som dricker för mycket alkohol som

  • får medicin för ångest eller depression
  • har ett sämre förhållande till sina föräldrar
  • blir mobbade i skolan.

När forskare tidigare har försökt räkna ut hur många ungdomar som har en förälder som dricker för mycket har siffran blivit betydligt högre. En annan studie från 2013, som baserade sig på en webbpanel, visade att var femte ungdom hade en förälder som drack för mycket. Den här studien baserar sig på svar från över 5 000 ungdomar och forskarna tycker att den här siffran på andel drabbade ungdomar är mer korrekt.

Forskarna skriver att studien visar att det inte bara är de föräldrar som får vård för sina alkoholproblem som orsakar problem för sina barn.

Källa

Artikeln Children with problem drinking parents in Sweden: Prevalence and risk of adverse consequences in a national cohort born in 2001, Ramstedt, M. m.fl. • Drug and Alcohol Review (2021)

Senast uppdaterad

17 december 2021

Fler nyheter

Välj ämne

Visar 3 av 55 nyheter

Nyheter

Spel om pengar ökar

Spel om pengar

Nyheter

Dramaserie på Tiktok

Alkohol