Varje vår görs en undersökning i Sverige bland elever i nian och andra året på gymnasiet. De får svara på frågor om bland annat alkohol, rökning och narkotika.

Nyligen kom det en rapport med siffror från den senaste undersökningen (2021). Rapporten visade att unga dricker allt mindre alkohol. Det är färre som dricker alkohol. Det är också mindre mängder alkohol som dricks. Det är också färre som röker och som använder narkotika.

Undersökningen gjordes för första gången 1971. Då var det 9 av 10 niondeklassare som svarade att de druckit alkohol någon gång. Sedan dess har det minskat. I den senaste undersökningen var det ungefär 4 av 10 niondeklassare som druckit alkohol.

Någonting som ökar är snusning. I senaste undersökningen ställdes frågor om vitt snus för första gången. Det var 18 procent av niorna och 34 procent av gymnasietvåorna som använt vitt snus. Brunt snus (traditionellt tobakssnus) är vanligare bland killar än bland tjejer, men med vitt snus är det tvärtom.

Frågor om spel och dopning är också med i undersökningen, men var inte det från första början. 22 procent av niorna och 27 procent av gymnasietvåorna har spelat om pengar någon gång. På dopning frågar man om anabola androgena steroider (förkortat AAS). Det har under många år varit runt 1 procent som svarat att de använt AAS.

Gå till can.se

 

Acceptto see the video

Senast uppdaterad

20 december 2021

Fler nyheter

Välj ämne

Visar 3 av 65 nyheter

Nyheter

Fysiskt aktiva spelar mer om pengar

Spel om pengar, Tobak och nikotin

Nyheter

Tema unga på tobaksfri dag

Tobak och nikotin