Berättelse

Oscars uppväxt blev en föreställning

Oscars uppväxt blev en föreställning

Alkohol och våld var en del av vardagen hemma hos Oscar Frendig när han växte upp. Hans upplevelser från uppväxten blev till en teaterföreställning.

“Föreställningen Oscar handlar om ett barn i tonårsåldern i ett hem där det förekommer alkoholmissbruk och misshandel bland vuxna. Barnet får tidigt ta hand om vuxna trots han fortfarande är ett barn”, berättar Oscar Frendig.

Hur kommer det sig att det blev en föreställning?

”Jag var med i en dokumentärserie som handlade om min mammas tuffa liv med alkoholmissbruk och misshandel. Då blev det stor reaktion från omgivningen som hade många frågor.”

Jag ville uppmärksamma att det fortfarande är aktuellt idag att alkoholmissbruk i hemmet drabbar barn.

”Då valde jag att börja föreläsa om min uppväxt och åkte iväg på en mindre föreläsningsturné. Jag ville uppmärksamma att det fortfarande är aktuellt idag att alkoholmissbruk i hemmet drabbar barn.”

Det ledde till att Riksteatern Crea och Unga Klara hörde av sig och ville göra en föreställning som turnerade runt om i Sverige våren 2023. Oscar Frendig hoppas på att föreställningen ska göra att unga som växer upp med en sådan familjesituation ska känna sig mindre ensamma.

Vilka har varit viktiga för dig när du växte upp?

”Jag skulle nog nämna min bästa vän under tonåren, för det var han och hans familj som verkligen såg mig uppleva allt där hemma. De hjälpte mig genom den svåra tiden genom att öppna sitt hem för mig.”

Vad har du för råd till unga som är i denna situation nu?

“Våga prata om det som sker hemma. Välj någon som du litar på, det kan vara bästa vän, favoritlärare eller någon du känner tillit till. Lyssna på dig själv, känner du att någonting inte stämmer så börja prata med någon om det. Om du känner att du vill ha hjälp så be om hjälp från någon vuxen. Det är vuxnas skyldighet till att värna om dina rättigheter!”

Läs mer på Drugsmart: 

Problem i familjen

Vart kan jag vända mig?

Senast uppdaterad

15 april 2024

Fler berättelser

Välj ämne

Visar 3 av 36 berättelser

Berättelse

När spelandet gått för långt

Spel om pengar

Berättelse

”Min pappa hade två sidor”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Råd om lustgas

Lustgas