Berättelse

Vägen ut ur beroende

Vägen ut ur beroende

Michaela var fast i beroende i många år. Det höll på att kosta henne livet.

”Sträcker man ut en hand och frågar kan man få bra hjälp”, säger Michaela Jernberg.

Men det tog tid innan hon bad om hjälp för att kunna ta sig ur sitt beroende.

Hon testade cannabis första gången som 13-åring.

”En kompis till mig rökte då och då. Han var ju inte fast i drogerna så jag tänkte att det inte var någon fara att testa.”

”Sen erbjöd någon mig amfetamin och jag fastnade direkt. Jag varvade ner i huvudet”, berättar hon.  ”Sedan bytte jag till värktabletter, heroin, morfin …”

Det tog många år innan hon kunde ta sig ur beroendet. Några år efter att Michaela börjat använda droger började hon själv sälja. Senare blev hon dömd till fängelse för att hon sålt droger. Det gjorde att hon bestämde sig för att sluta.

Det fanns droger att få tag på i fängelset, men Michaela hade bestämt sig för ett annat liv.

”När jag satt inne tog jag inga droger, trots att det cirkulerade på anstalten.”

När hon kom ut ur fängelset skrev hon in sig på ett behandlingshem för personer med beroende. Hon tog även kontakt med beroendemottagningen på sjukhuset. Trots att hon försökte hålla sig fri från drogerna föll hon tillbaka. Hon blev till slut inlagd på sjukhus där en läkare förklarade att hennes kropp var i så dåligt skick att hon kunde dö.

Socialtjänsten har räddat mitt liv flera gånger.

”När jag förstod att de menade allvar blev det brytpunkten för mig. Jag var inlagd på avgiftning i två månader.”

Efter avgiftningen tog hon hjälp av socialtjänsten och en socialsekreterare hon haft kontakt med många gånger tidigare. Hon bad om att få komma tillbaka till behandlingshemmet.

”Min socialsekreterare hjälpte mig med allt från stödboende till kontakt med arbetsförmedlingen. Hon hjälpte mig även med vårdkontakter så att jag fick en psykolog och påminde mig om att ställa mig i bostadskö.”

”Socialtjänsten har räddat mitt liv flera gånger. Men trots det var jag så arg många av gångerna de hjälpte mig. Jag hatade dem!”

Nu är det många år sedan Michaela använde droger. Hon pluggar till elevassistent och barnskötare samtidigt som hon jobbar som personlig assistent.

Någonting hon lärt sig av tiden med beroende är att be andra om hjälp.

”Ett hinder jag haft i livet är att jag inte bett om hjälp. Men nu gör jag det, om jag till exempel tycker att det är svårt att fylla i en blankett eller vad som helst!”

Läs mer på Drugsmart: 

Beroende

Senast uppdaterad

22 februari 2023

Fler berättelser

Välj ämne

Visar 3 av 36 berättelser

Berättelse

När spelandet gått för långt

Spel om pengar

Berättelse

”Min pappa hade två sidor”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Råd om lustgas

Lustgas