Berättelse

Råd om lustgas

Råd om lustgas

”Det kan vara så att man tror att det är ofarligt med lustgas. Det är en uppfattning vi vill slå hål på”, säger Jasmin Khessib som jobbar på Giftinformationscentralen. Vi på Drugsmart har intervjuat henne.

Giftinformationscentralen informerar om risker, symtom och behandling vid förgiftning med bland annat läkemedel och kemiska produkter. Lustgas är en av sakerna de informerar om. Både personer som jobbar inom vården och personer som använt lustgas kan ringa dem och ställa frågor.

Får ni många samtal om lustgas?

”Ja. För tre år sen hade vi 50 samtal under hela året som handlade om lustgas. 2023 hade vi fram till november hunnit få 500 samtal om lustgas. Så det är mycket”, säger Jasmin Khessib.

De som ringer, varför ringer de?

”De som ringer har ofta använt lustgas intensivt under en period och fått domningar i händer och fötter, svårt att gå och stå, eller fått en köldskada någonstans.”

Det händer också att de får samtal från personer som läst att lustgas är farligt och blir oroliga för att de använt det utan att veta att det var farligt.

”Vi hjälper till att bedöma om man behöver få akut sjukvård eller om man kan gå till vårdcentralen eller om man inte behöver göra något särskilt alls – bara inte göra om det”, säger Jasmin Khessib.

Vad händer i kroppen när man använder lustgas?

”När man tar lustgas får man ett rus. Det beror på att gasen påverkar hjärnan. Man kan också bli yr och svimma vilket kan bero på kortvarig syrebrist.”

Smakar lustgas något?

”Lustgas har nästan ingen smak. En del kan tycka att det smakar lite sötaktigt.”

Vad är riskerna med lustgas?

”Främsta risken är nervskador och påverkan på hjärnan. Det är svårt att veta vad som är ett säkert sätt att använda lustgas på. De allvarligaste skadorna kommer av ett upprepat bruk”, förklarar Jasmin Khessib.

Det beror på att lustgasen bryter ner kroppens vitamin B12.

Det enda sättet att få tillbaka vitamin B12 i kroppen är att helt sluta med lustgas.

”Vitamin B12 behövs för att bygga skyddsmaterial runt nerverna i kroppen. När det vitaminet bryts ner får nerverna svårt att överföra impulser. Därför kan man få domningar i händer och fötter. Man kan också få svårt att stå och gå, eller kissa på sig för att man inte kan hålla sig.”

”Andra symtom beror på att nerver i hjärnan påverkas. Det kan göra att man får psykiska problem. Blodproppar är mer ovanligt, men det är också något som börjar dyka upp nu. Det beror oftast på att man använt lustgas under en längre tid.”

Hur får man tillbaka vitamin B12 i kroppen?

”Det enda sättet att få tillbaka vitamin B12 i kroppen är att helt sluta med lustgas och att få B12 tillskott”, förklarar Jasmin Khessib.

Hon tillägger att man inte kan fortsätta med lustgas om vitaminerna ska ge något, för lustgasen förstör vitaminerna direkt.

Hur ser lagen kring lustgas ut?

”Det finns ingen reglering som gäller i hela landet kring hur det får säljas och användas. Men vissa kommuner har infört vissa förbud lokalt så att man inte får sälja eller använda lustgas på vissa platser”, berättar Jasmin Khessib.

”Det pågår en statlig utredning kring om det ska bli någon ändring i lagen för hur lustgas får användas och säljas, men den utredningen är inte klar ännu.”

(Tillägg: I mars 2024 blev utredningen klar och föreslog att all försäljning av lustgas för berusning ska förbjudas. Det som händer nu är att regeringen kommer att jobba vidare med förslagen innan de bestämmer om det ska bli ett förbud mot lustgas.)

Vad kan man säga till en kompis som vill prova lustgas?

”Man kan berätta att det finns många allvarliga risker med lustgas när man använder det som berusningsmedel. Det är i grunden ett läkemedel som ska ges på rätt sätt av utbildad personal. Det är inte värt risken.”

Vad ger du för råd till den som tagit lustgas?

”Det beror på vad det är man undrar över. Man får alltid vända sig med frågor till oss på Giftinformationscentralen. Vi har öppet dygnet runt och man får vara anonym. Vi dömer ingen, vi vill hjälpa alla så gott vi kan när man ringer in!”

Läs mer på giftinformation.se

 

Läs mer på Drugsmart.se:

Lustgas

Senast uppdaterad

3 april 2024

Fler berättelser

Välj ämne

Visar 3 av 36 berättelser

Berättelse

När spelandet gått för långt

Spel om pengar

Berättelse

”Min pappa hade två sidor”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Forskning om vape

Tobak och nikotin