Berättelse

Forskning om vape

Forskning om vape

Vad visar forskning om vape? Vi har intervjuat Magnus Lundbäck som är hjärtläkare och forskare.

Många undrar om det är mindre farligt med vape än med cigaretter. Magnus Lundbäck förklarar att eftersom cigaretter funnits så mycket längre finns det mycket mer forskning där. Det är därför än så länge omöjligt att jämföra, man vet helt enkelt mycket mer om cigaretter.

”Man började forska på 50-talet och det var först i början på 90-talet som alla, inklusive de stora tobaksbolagen, kunde enas om att cigaretter och sjukdom hängde ihop.”

”Än så länge kan vi bara uttala oss om vad man ser akut när man använder vape, alltså direkt efter. Vad som händer i längden kan vi än så länge bara ha teorier om. Produkterna är ju fortfarande så nya.”

I studien som Magnus Lundbäck jobbar med har man låtit unga och friska försökspersoner andas in ånga med och utan nikotin. De puffar 30 puffar på 30 minuter.

”Vi tar prover före så att man kan jämföra med hur personens kropp betedde sig innan. Och sedan tar vi prover efter”, förklarar Magnus Lundbäck.

Och vad händer?

”Det vi se är att kort efter användningen blir blodkärlen stelare. Blodproppsbildningen ökar, blodkärlen tar skada. Det beror på nikotinet. Luftvägarna dras ihop; den reaktionen är kraftigare om det är nikotin i ångan.”

Det finns anledning att tro att en växande kropp och hjärna tar mer skada och påverkas mer av nikotinet.

Vad kan det ha för konsekvenser att använda vape länge?

”När vi ser de här akuta effekterna så kan vi anta att det på sikt sannolikt kommer öka risken för till exempel vanliga hjärt- och kärlsjukdomar såsom hjärtinfarkt och stroke, men också för den svåra lungsjukdomen KOL.”

Nikotin är giftigt och beroendeframkallande, men är det något annat i vapes som är farligt?

”De nikotinfria produkterna är inte en stor bransch skulle jag säga, det är bara en liten del av de vapes som säljs.”

”Ångan innehåller olika slags metaller och partiklar och kemikalier av olika slag. Smakämnena kan ju verka ofarliga – till exempel om det är sådana som också är i godis. Men de är ju till för att komma ner i magen och inte för att dras ner i lungorna. Det kan vara farligt att få ner saker i lungorna som inte ska vara där.”

Är det farligare för unga än för vuxna att använda vapes?

”Det kan man inte säga säkert. Men det finns anledning att tro att en växande kropp och hjärna tar mer skada och påverkas mer av nikotinet.”

Läs mer på Drugsmart.se:

Vapes

Senast uppdaterad

11 oktober 2023

Fler berättelser

Välj ämne

Visar 3 av 36 berättelser

Berättelse

När spelandet gått för långt

Spel om pengar

Berättelse

”Min pappa hade två sidor”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Råd om lustgas

Lustgas