Besvarad fråga

Vad händer om man tränar bakfull?

Svar

Alkohol är urindrivande. Kroppen producerar alltså mer urin än vanligt vid alkoholintag. Det leder lätt till att man blir uttorkad, vilket har negativa effekter på idrottslig prestation. Om man belastar kroppen när vätskenivån i kroppen är låg är det svårare för kroppen att hålla nere kroppstemperaturen och att transportera runt syre och viktiga näringsämnen. Om man svettas under träningspasset förstärks uttorkningseffekten.

Kroppens organ hanterar alkohol som ett gift. Under tiden som alkoholen bryts ner har kroppen därför mindre möjlighet att prioritera andra funktioner, som till exempel att tillverka glukos. Därför blir blodsockernivån lägre än vanligt. Det leder till en generellt lägre energinivå.

Även efter att kroppen har brutit ner alkoholen visar forskning att man presterar sämre i upp till 60 timmar efter att man har druckit alkohol. Kroppen får bland annat sämre reaktionshastighet, sämre beslutsförmåga, koordination och nedsatt muskelstyrka.

Det går inte att påskynda förbränningen av alkohol på något sätt. Har man druckit alkohol behöver kroppen ganska lång tid på sig för att återhämta sig innan man kan prestera som vanligt.

Senast uppdaterad

24 maj 2023

Tyck till

Hjälpte denna sidan dig?

Läs andra frågor och svar

Ställ en anonym fråga till oss

Om du inte hittar svar på din fråga kan du ställa den här.

Varför frågar vi efter detta?

Varför frågar vi efter detta?

Jag definierar mig som

Varför frågar vi efter detta?

Berättelser

Välj ämne

Visar 6 av 37 berättelser

Berättelse

När spelandet gått för långt

Spel om pengar

Berättelse

”Min pappa hade två sidor”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Råd om lustgas

Lustgas

Berättelse

Forskning om vape

Tobak och nikotin

Berättelse

Alkohol och problem

Alkohol

Berättelse

Forskning om cannabis

Cannabis