Nyhet

Molly har nos för det förbjudna

Molly har nos för det förbjudna

Molly är Sveriges enda dopinghund. Hon letar efter förbjudna dopingpreparat på till exempel idrottstävlingar.

När springerspanieln Molly har på sig sin arbetsväst och hennes hundförare har med sig hennes gula boll så vet hon att det är arbete som gäller. Då går hennes nos igång för fullt. Att leka med den gula bollen är det bästa hon vet. Det får hon göra som belöning när hon hittat något. Om hon inte hittar något dopingpreparat under en sökning så avslutar hennes förare alltid med att placera ut något så att hon får söka upp det och få sin boll. Efter att hon varit och sökt behöver hon mycket vila eftersom sökningen kräver mycket fokus av henne.

Hon är ute och söker på en eller två jobb i veckan. Det kan vara på till exempel gym eller på idrottstävlingar. När hon känner lukten av något av de preparat hon är tränad för att hitta, så markerar hon. Om Molly har markerat så kallas det till en dopingkontroll på plats, berättar Joanna Sjöö som jobbar på Antidoping Sverige och är en av Mollys två hundförare.

Molly upptäcktes på en kennel på Irland. En person som arbetade med att hitta hundar som skulle vara lämpliga att lära upp till dopinghundar studsade en boll för att se vilken hund som satt kvar längst. Det var Molly. Efter det fick hon gå igenom fler tester innan hon kunde börja tränas upp till jobbet som dopinghund. En dopinghund behöver både bra nos och psyke.

Att söka med dopinghund är ett sätt att utveckla arbetet mot doping. Eftersom dopingprover är dyra, hjälper Molly till med att välja ut när man behöver använda dopingprover. Det har också visat sig att Mollys närvaro förebygger doping. Folk blir glada när hon dyker upp på gymmet och kommer gärna fram till henne och hennes hundförare. Ibland är det bara för att hälsa och ibland för att ställa någon fråga om kosttillskott eller sin astmamedicin. Och så börjar folk prata om att gymmet arbetar mot doping.

Foto: Elliot Elliot

Läs mer på alkoholochnarkotika.se

Doping är att använda hormonpreparat och andra läkemedel för att öka sin idrottsliga prestation. Det finns dels preparat som enligt lag är förbjudna för alla, som anabola androgena steorider. Men det finns också regler kring olika preparat som är förbjudna inom idrotten. Om man tävlingsidrottar och använder till exempel astmamedicin behöver man ha intyg från en läkare.

Senast uppdaterad

7 november 2022

Fler nyheter

Nyheter

Skatten på alkohol och tobak höjs

Alkohol, Tobak och nikotin

Nyheter

Unga diskrimineras genom drogtester

Amfetamin, Cannabis, Droger, Ecstasy, Heroin, Kokain, LSD och andra hallucinogener

Nyheter

Vanligare med alkohol bland de som mobbar

Alkohol, Cannabis, Spel om pengar, Tobak och nikotin