Berättelse

Fem boktips om problem i familjen

Fem boktips om problem i familjen

Boktips

Vi har valt ut fem böcker som på olika sätt handlar om att växa upp i familjer där det finns problem med alkohol eller andra droger.


Skiter i – Hanna de Canesie

Hemma hos Mira finns hennes mamma och älskade lillebror. Där finns också en styvpappa som både dricker för mycket och är våldsam. Ibland bor han inte med dem, men sedan kommer han tillbaka ändå. Som läsare får man följa Miras frustration och oro inför tillvaron. När Mira får frågan om hon vill sälja piller ser hon möjligheten att tjäna pengar …

 

Syster – Sofia Nordin

Magda, hennes lillasyster och mamma flyr från hennes pappa, som gått över gränsen ännu en gång. De åker till Jordasång, som är ett kollektiv och skyddat boende för kvinnor och barn. Där träffar Magda Attila, som är annorlunda än alla hon någonsin träffat. Hon vänjer sig vid det nya livet, men att lägga allt bakom sig är inte så enkelt. Kan hon inte ta kontakt med pappa en sista gång ändå?

 

Medan mamma sover – Ingrid Olsson

Det finns någonting som Ida inte har berättat för någon. Att hennes mamma dricker för mycket och blir en annan person nästan varje kväll. Ida drar sig undan från andra, det är enklare än att behöva hitta på förklaringar. Men så träffar hon Nore och blir jättekär. Ska hon våga berätta sanningen för honom?

 

Ensamvargar – Katarina Kieri

Martin och Sasha lever på varsitt håll, med olika utmaningar. Martin undrar om det bara är han som förstår att det inte står rätt till med hans pappa och hans drickande. Hans och Sashas vägar nuddar vid varandra ibland. Martins farmor och farfar bor nämligen i samma by som Sashas kontaktfamilj, som hon är hos varannan helg. Efter ett tag blir de mer och mer nyfikna på varandra.

 

Eleanor & Park – Rainbow Rowell

Eleanor och Park lever helt olika liv. Hon har precis flyttat tillbaka till sin mamma, småsyskon och styvpappa efter att ha bott någon annanstans i ett år. Hemma hos dem finns det dåligt med mat och pengar. Styvpappan dricker för mycket och är våldsam. Det är motsatsen till Park, som lever ett lugnt liv med sina föräldrar i en fin villa. En dag hamnar de bredvid varandra på skolbussen. Och nästa dag igen. De lär känna varandra och Park börjar förstå mer och mer om Eleanors liv.

 

Läs mer om problem i familjen här

Vart kan jag vända mig?

Senast uppdaterad

21 april 2022

Fler berättelser

Berättelse

När spelandet gått för långt

Spel om pengar

Berättelse

”Min pappa hade två sidor”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Råd om lustgas

Lustgas