Besvarad fråga

Hur hjälper jag min vän att sluta med droger?

Svar

Den som ska sluta med droger, måste själv vilja det, och det är aldrig någon annans fel eller ansvar att få en person att sluta.

Däremot är det väldigt fint att försöka hjälpa och prata med din vän. Du kan beskriva att du är orolig för vännen och hur användandet av droger påverkar er relation. Du kan beskriva annat du ser i vännens liv som påverkas av drogerna. Ta hjälp av någon vuxen i er närhet.

Det är bra och fint att ställa upp för en vän, stötta den och finnas där. Men det är viktigt att det inte går ut över ens eget mående. Om du märker att du börjar må dåligt kanske du behöver stöttning. Det kan vara en skolsköterska eller kurator på skolan. Du kan också gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att prata med någon.

Du kan också ställa krav på din vän som utgår ifrån vad du känner dig bekväm med, till exempel att din vän ska vara nykter när ni umgås.

Här har vi samlat hemsidor som erbjuder stöd

Om din vän vill sluta med droger finns det bra hjälp att få. Det kan vara svårt att sluta utan hjälp från vårdpersonal. Man kan till exempel kolla om det finns någon Mini-Maria eller Maria ungdom där ni bor. Det är beroendemottagningar för unga.

Läs mer om Mini-Maria

Ni kan hitta vad för vård och stöd som finns i er region via 1177 Vårdguiden. Man kan både ringa 1177 eller söka på “Mini-Maria” eller “beroendemottagning” på www.1177.se

Källa

Senast uppdaterad

30 augusti 2023

Tyck till

Hjälpte denna sidan dig?

Läs andra frågor och svar

Ställ en anonym fråga till oss

Om du inte hittar svar på din fråga kan du ställa den här.

Varför frågar vi efter detta?

Varför frågar vi efter detta?

Jag definierar mig som

Varför frågar vi efter detta?

Berättelser

Välj ämne

Visar 6 av 37 berättelser

Berättelse

När spelandet gått för långt

Spel om pengar

Berättelse

”Min pappa hade två sidor”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Råd om lustgas

Lustgas

Berättelse

Forskning om vape

Tobak och nikotin

Berättelse

Alkohol och problem

Alkohol

Berättelse

Forskning om cannabis

Cannabis