Berättelse

”Vi är till för att ge vård – inte för att sätta dit”

”Vi är till för att ge vård – inte för att sätta dit”

Maria Ungdom

Mini-Maria är mottagningar som finns på många håll i landet. De riktar sig till ungdomar som har problem med alkohol eller andra droger. Men hur kan ett besök gå till?

”En själv, ens föräldrar eller ens nätverk kan ta kontakt och boka en tid”, berättar Juan Figueroa.

Han jobbar på Maria Ungdom i Stockholm, som har 25 Mini-Maria mottagningar i olika delar av Stockholm.

”Är man under 18 år behöver man ha med sig föräldrar på första mötet. Är man över 18 kan man komma hit själv, men vi vill gärna att alla kommer med föräldrar.”

Det som är vanligast är att det är en förälder som hör av sig, som är orolig och misstänker att deras barn använder droger. Ibland vet föräldern inte, men oron räcker.

Vi är till för att ge vård – inte för att sätta dit ungdomar

Bild på Juan Figueroa

”Alla som jobbar på Mini Maria har kunskap om hur man ska bemöta ungdomar och deras föräldrar. På det första mötet brukar man träffa en sjuksköterska”, säger Juan.

Sedan görs en basutredning där man pratar om droganvändning, psykiskt mående och skolan, kompisar och familj. Det är för att få en bild av hur situationen är. Oftast tar det ungefär tre besök. Efter det gör man en vårdplan tillsammans. Beroende på hur problematiken ser ut vad det gäller droger och mående, så är vårdplanen olika.

Till den som funderar på att söka hjälp men inte vågar ta steget vill han säga:
”Kom på ett samtal utan pekpinnar! Kontakten med oss är avdramatiserad. Vi är till för att ge vård – inte för att sätta dit ungdomar.”

Du kan hitta din närmaste Mini-Maria genom att gå in på 1177 och söka på Mini-Maria. Om det inte finns Mini-Maria där du bor, kan du istället vända dig till beroendevården.

Gå till 1177.se

Senast uppdaterad

20 april 2022

Fler berättelser

Välj ämne

Visar 3 av 36 berättelser

Berättelse

När spelandet gått för långt

Spel om pengar

Berättelse

”Min pappa hade två sidor”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Råd om lustgas

Lustgas