Besvarad fråga

Hur ska jag få min kompis att sluta röka cannabis?

Svar

Om du känner dig orolig för din kompis är det bra om du är öppen med det för hen. Du kanske vet om det finns fler kompisar som också är oroliga och då kan du försöka prata även med dem. Det kan ibland räcka med att flera kompisar tillsammans visar att cannabis inte är något som accepteras och att ni stöttar kompisen om den behöver det för att kunna sluta.

Det bästa du/ni kan göra för kompisen är att även prata med någon vuxen. Det kan vara dina/era föräldrar eller kompisens föräldrar om det känns ok. Du kan även vända dig till andra vuxna som du vet att din kompis har förtroende för. Det kan till exempel vara idrottstränare, lärare eller andra vuxna i skolan, äldre syskon, släktingar och så vidare. Det bästa är om du/ni kan prata med någon som kompisen har förtroende för.

Det kan vara väldigt svårt att få någon att sluta med en drog om personen inte själv vill, speciellt om man är ensam. Är man däremot flera stycken som bryr sig, tycker likadant och stöttar så kan det bli lättare att få personen att tänka om.

Senast uppdaterad

21 december 2019

Tyck till

Hjälpte denna sidan dig?

Läs andra frågor och svar

Ställ en anonym fråga till oss

Om du inte hittar svar på din fråga kan du ställa den här.

Varför frågar vi efter detta?

Varför frågar vi efter detta?

Jag definierar mig som

Varför frågar vi efter detta?

Berättelser

Välj ämne

Visar 6 av 29 berättelser

Berättelse

Lexikon om tonåren

Alkohol, Cannabis, Problem i familjen, Tobak och nikotin

Berättelse

Fem boktips om problem i familjen

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Att bli fri från spelberoende

Spel om pengar