Berättelse

Skolkuratorn: ”Vi brukar vara bra på att fråga och sätta igång samtal”

Skolkuratorn: ”Vi brukar vara bra på att fråga och sätta igång samtal”

Inga problem är för små

Det finns inga problem som är för små för att gå till skolkuratorn med, menar Christine Brännvall. Hon är skolkurator på en skola i Kiruna och berättar om sitt jobb.

”Det jag gör mest är att ha stödsamtal med elever. Sedan är jag ett bollplank för andra som jobbar på skolan, som mentorer. Till exempel om det finns oro för en elev.”

Men, vad kan man gå till skolkuratorn med då? Vad som helst, menar Christine. Att man halkat efter i ett ämne, har konflikt med en kompis eller har problem hemma.

”Det är utifrån vad eleven tycker är ett problem för just den! Jag säger aldrig nej till någon som vill ha ett samtal. Det kan vara ett samtal som gör att problem inte blir värre.”

Till den som inte vågar gå till skolkuratorn vill hon säga att det alltid är värt att prova.

Ibland bär man på en känsla men vet inte vad man ska be om hjälp med. Och det behöver man inte veta, det kan vi klura ut tillsammans. Vi skolkuratorer brukar vara bra på att fråga och sätta igång samtal. Och det brukar vara avslappnade samtal”, säger Christine.

Vad ska man göra om man är orolig för en kompis?

”Det ska man aldrig bära på själv! Prata med en vuxen om det, som mentorn, skolkuratorn eller någon annan personal på skolan”, säger Christine.

Foto: Jolene Larsén-Kilan

 

Läs mer på Drugsmart:

Beroende   Problem i familjen

Alkohol  Cannabis

Tobak

Senast uppdaterad

20 april 2022

Fler berättelser

Välj ämne

Visar 3 av 34 berättelser

Berättelse

Forskning om vape

Tobak och nikotin

Berättelse

Alkohol och problem

Alkohol

Berättelse

Forskning om cannabis

Cannabis