Besvarad fråga

Vad är tramadol?

Svar

Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som tillhör gruppen opioider. Läkemedlet används inom sjukvården för att lindra smärta. Tramadol är oftast tablett eller kapsel, men finns även i andra former (1).

Tramadol är ett smärtstillande läkemedel (2). Andra effekter som man kan få av tramadol är dåsighet, minskad ångest och ett allmänt välbehag i kroppen. Tramadol har även bieffekter som kan göra att den som använder det blir mer aktiv, uppiggad och euforisk. Det är olika för olika personer hur man reagerar. Det kan också förändras. För en del kan det vara så att man från början blir pigg av att använda tramadol, men efter en tids användning istället reagerar med att bli dåsig (3).

Det kan vara svårt att sluta använda tramadol. Det är mycket beroendeframkallande och man behöver snabbt högre doser för att få samma effekt (1).

Unga upp till 25 års ålder är extra känsliga för att bli beroende av opioider som tramadol. Det är för att hjärnan fortfarande utvecklas (4).

Läs mer om tramadol

Hur vanligt är det?

Runt 5-6 procent av elever i nian och tvåan på gymnasiet uppger att de någon gång använt narkotikaklassade smärtstillande läkemedel utan att ha fått det utskrivet av läkare (tramadol är ett exempel på sådana läkemedel). Runt 3-4 procent säger att de har gjort det det senaste året. 1-2 procent svarar att de gjort det den senaste månaden (5).

Här har vi samlat ställen dit man kan använda sig för att få stöd, till exempel om du själv använder tramadol eller känner oro för någon som använder tramadol.

Vart kan jag vända mig?

Sveriges radio har gjort en dokumentärserie som heter Tramadoltjejerna och finns i tre delar. Den handlar om unga tjejer som hamnar i beroende.

Tramadoltjejerna

Senast uppdaterad

13 januari 2023

Tyck till

Hjälpte denna sidan dig?

Läs andra frågor och svar

Ställ en anonym fråga till oss

Om du inte hittar svar på din fråga kan du ställa den här.

Varför frågar vi efter detta?

Varför frågar vi efter detta?

Jag definierar mig som

Varför frågar vi efter detta?

Berättelser

Välj ämne

Visar 6 av 30 berättelser

Berättelse

Oscars uppväxt blev en föreställning

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Lexikon om tonåren

Alkohol, Cannabis, Problem i familjen, Tobak och nikotin

Berättelse

Fem boktips om problem i familjen

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Att bli fri från spelberoende

Spel om pengar