Besvarad fråga

Varför röker man om man vet att det är farligt?

Svar

Det finns många svar på frågan och man kan med fördel formulera om den till två.

Först kan man fråga sig varför någon väljer att testa rökning. Det kan exempelvis handla om att man är ung och tycker att det ser tufft ut, att det känns vuxet. Att det känns spännande att göra något som är förbjudet och som föräldrarna inte skulle tillåta. Att ens kompisar gör det och det känns svårt att säga ifrån, att man vill vara en i gänget. Det kan också vara så att man prövar en identitet, att ställa sig i en grupp som gör något andra inte vågar eller vill. Det kan också vara svårt för ungdomar att förhålla sig till riskerna med rökning då många av dem vanligen uppkommer efter en längre tids rökning. Vissa kan exempelvis uttrycka att de ändå bara tänkte röka en kortare tid, att de inte kommer fortsätta i vuxen ålder.

Sen kan man fråga sig varför folk fortsätter att röka trots att de vet att det är farligt. Då ska man veta att nikotinet som finns i cigaretterna är kraftigt beroendeframkallande. Det kan göra att man upplever besvärande abstinens när man försöker sluta röka och att man får svårt att få bort tankarna från rökning. Många bestämmer sig för att sluta om och om igen men har svårt att inte börja igen. Då kan man behöva lära sig om sitt beroende och hitta strategier för att undvika situationer där man riskerar utsättas för starkt sug.

Man ska heller inte glömma bort att rökning kan vara en signal till omvärlden om att något inte står rätt till. Om någon mår dåligt och inte känner sig sedd kan rökning (eller annat destruktivt beteende) vara ett sätt att få kontakt med omgivningen. När personen röker så blir kanske personen uppmärksammad och får uppleva omtänksamhet från omgivningen som annars inte tycks bry sig nämnvärt. Det kan vara bra att tänka på när man pratar med någon som röker, så man inte missar det där med hur personen har det i livet.

Till detta är det intressant att förtydliga att rökningen bland eleverna i svenska skolor har varit på kraftigt nedåtgående de senaste åren enligt undersökningen “skolelevers drogvanor” från CAN. I 2017 års mätning klassades 13 procent av flickorna och 8 procent av pojkarna i årskurs 9 som rökare. För tio år sedan, 2007, var det 29 % av flickorna och 20 % av pojkarna i undersökningen som uppgav att de var rökare.

Läs mer om tobak

Få hjälp att sluta röka här:
UMO
Sluta-röka-linjen

 

Källor

Skolelevers drogvanor 2017 Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN)

Senast uppdaterad

22 december 2019

Tyck till

Hjälpte denna sidan dig?

Läs andra frågor och svar

Ställ en anonym fråga till oss

Om du inte hittar svar på din fråga kan du ställa den här.

Varför frågar vi efter detta?

Varför frågar vi efter detta?

Jag definierar mig som

Varför frågar vi efter detta?

Berättelser

Välj ämne

Visar 6 av 29 berättelser

Berättelse

Lexikon om tonåren

Alkohol, Cannabis, Problem i familjen, Tobak och nikotin

Berättelse

Fem boktips om problem i familjen

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Att bli fri från spelberoende

Spel om pengar