Besvarad fråga

Min pappa har varit missbrukare sen han var i tonåren. Skulle det kunna vara möjligt att han kan hamna på bättre vägar? Kanske om ni hört om någon som blivit bättre.

Svar

Det låter som att du länge har haft anledning att oroa dig för din pappa. Jag hoppas att du har någon att prata med om detta. Det är ofta en mycket tung sak att bära, den där oron och alla tankar som kommer med den. Det finns tyvärr inget enkelt svar på din fråga är jag rädd. Nog är det så att människor tar sig ur långvariga missbruk och beroendetillstånd med mer eller mindre omfattande vård- och stödinsatser. Vad som behövs för att en person ska kunna sluta med droger är mycket olika. Det beror på allt ifrån vilka droger det handlar om till individuella förutsättningar så som hur livssituationen ser ut med sådant som arbete, familj och vänner och hur personen mår psykiskt och fysiskt.

Jag vill att du ska veta att du inte kan bära ansvar för att din pappa ska ta sig ur missbruket. Du kan stötta honom och prata med honom så länge det känns bra för dig men du måste vara noga med att inte ta ansvar för hans beteende och val. Det finns helt klart en hel del saker man kan göra som anhörig men det är lätt att man går upp i detta utan att värna om sig själv. Glöm inte att den finaste gåvan man som barn kan ge till ens förälder är att se till att må bra själv. I grund och botten brukar det vara det viktigaste för en förälder oavsett situation. Missbruk och beroende kan ibland dölja denna önskan hos föräldrar men den finns säkert där, bakom drogernas effekter.

Jag kan tipsa om våra videobloggar som många tycker är givande att titta på. Flera av filmerna beskriver hur det kan vara att växa upp med missbrukande föräldrar. Jag kan bland annat tipsa dig om att gå in och kika på vår stödgruppskarta som vi har här på Drugsmart. Där kan du se om det finns någon stödgrupp som passar nära där du bor och hitta kontaktuppgifter till någon som du kan ringa och rådfråga. Det finns mycket bra stöd för anhöriga i Sverige och om du har svårt att hitta någon att prata med eller funderar över något annat så är du varmt välkommen med en ny anonym fråga via frågefunktionen.

Senast uppdaterad

22 december 2019

Tyck till

Hjälpte denna sidan dig?

Läs andra frågor och svar

Ställ en anonym fråga till oss

Om du inte hittar svar på din fråga kan du ställa den här.

Varför frågar vi efter detta?

Varför frågar vi efter detta?

Jag definierar mig som

Varför frågar vi efter detta?

Berättelser

Välj ämne

Visar 6 av 29 berättelser

Berättelse

Lexikon om tonåren

Alkohol, Cannabis, Problem i familjen, Tobak och nikotin

Berättelse

Fem boktips om problem i familjen

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Att bli fri från spelberoende

Spel om pengar