Besvarad fråga

Vad kan man göra om man misstänker att ens förälder dricker för mycket? Finns det något man kan göra för att hjälpa?

Svar

Det är helt naturligt att vilja hjälpa sina föräldrar om de gör något de inte mår bra av. Exempelvis dricker för mycket alkohol. Samtidigt är det bra att tänka på att barn och ungdomar inte mår bra av att bära ansvar när föräldrar har problem.

Som en början kan det vara bra att fundera över vad det är som ligger till grund för ens känsla. Vad det är som man upplever och hur problemen påverkar en. Ibland kan det kännas rörigt och förvirrat i början och då kan det vara bra att skriva några anteckningar först. Det kan göra att det blir lite mer tydligt. När man har en bild av problemet kan det vara lättare att fundera kring hur man kan gå vidare sen.

Om man inte känner sig bekväm med att prata med sina föräldrar så kan man börja med att prata med någon vuxen man känner förtroende för. På så sätt behöver man inte vara ensam med sin oro och kan få lite reflektioner, stöd och råd tillbaka. Det skulle kunna vara kuratorn på skolan, någon hjälporganisation som exempelvis BRIS, en lärare, en släkting, personal vid ungdomsmottagningen eller någon annan man kommer på. Med stöd kan det bli lättare att gå vidare och göra något för att hjälpa föräldrarna. När man pratar med någon vuxen som arbetar med barn så har de en så kallad anmälningsplikt till socialtjänsten. De ska alltså meddela socialtjänsten vid oro. Socialtjänsten har ansvar för att alla barn och unga får växa upp trygga och ha det bra.

På Drugsmart.com finns fakta, filmer och information om hur det kan vara att växa upp med föräldrar som dricker för mycket. Vi har även en karta över stödgrupper i hela landet med kontaktuppgifter som kan vara till hjälp. Självklart kan man även höra av sig till oss för råd eller stöd via frågefunktionen.

Senast uppdaterad

22 december 2020

Tyck till

Hjälpte denna sidan dig?

Läs andra frågor och svar

Ställ en anonym fråga till oss

Om du inte hittar svar på din fråga kan du ställa den här.

Varför frågar vi efter detta?

Varför frågar vi efter detta?

Jag definierar mig som

Varför frågar vi efter detta?

Berättelser

Välj ämne

Visar 6 av 20 berättelser

Berättelse

Vincent fick bli ”pappa-polis”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Snack med en spelforskare 

Spel om pengar

Berättelse

Engagemang mot dopning

Dopning

Berättelse

”Vi följer ungdomar genom livet”

Alkohol, Statistik

Berättelse

”Tonåringar är fantastiska”

Alkohol, Cannabis, Problem i familjen, Tobak