Besvarad fråga

Hej! Min mamma dricker alkohol och jag vet inte vad jag ska göra! Är hon beroende eller varför gör hon det?

Svar

Det låter som att din mamma har svårt för att inte dricka alkohol. Det kan mycket väl vara så att hon är beroende av alkohol men det är faktiskt inte det viktiga i första hand. Med alkohol och andra droger är det nämligen som så att om du upplever att det är ett problem att din mamma dricker så är det ett problem. Din mamma behöver inte genomgå några tester, ingen annan behöver hålla med dig om att hon har problem och hon behöver inte identifiera sig som alkoholist eller något annat. Det räcker faktiskt med att du – hennes barn – upplever drickandet som ett problem för att det ska vara det.

Jag tolkar din fråga som att det är någonting som händer när din mamma dricker alkohol. En förändring som du märker och som gör det svårare för dig att umgås med henne och kunna lita på henne. Detta är vanligare än många tror och verkligen ett problem att ta på största allvar.

Det verkar som att ni då och då pratar med varandra om hennes drickande och det är bra, många har faktiskt svårt för att alls prata om alkohol med sina föräldrar. Sen är det tråkigt att hon inte kan tillstå att hon dricker för mycket men det är ofta svårt för den som dricker för mycket alkohol. En person behöver faktiskt inte ha druckit särskilt mycket för att förändras märkbart. Samtidigt försämrar alkoholen personens förmåga att förstå hur den uppfattas av andra. Det kan vara bra för dig att hitta nya vägar då det inte verkar leda någon vart att prata om det.

Du undrar över vad du ska göra för att få det bättre med din mamma. Alla fungerar olika och du ska i första hand göra det som känns rätt för dig. Du kan skriva ner dina tankar och känslor i ett brev som du ger din mamma när hon är nykter eller till någon vuxen som du litar på. Du kan prata med en skolsköterska, skolkurator eller någon på ungdomsmottagningen som kan hjälpa dig vidare. Du kan prata med någon i familjen, släkten eller någon kompis förälder.

Här på Drugsmart finns det en del texter och filmer som tar upp det vi kallar ”problem i familjen”. Många tycker att det är intressant att ta del av hur andra haft det och kanske få nya insikter och tankar kring hur man kan gå tillväga.

Läs berättelser om problem i familjen

Senast uppdaterad

15 december 2020

Tyck till

Hjälpte denna sidan dig?

Läs andra frågor och svar

Ställ en anonym fråga till oss

Om du inte hittar svar på din fråga kan du ställa den här.

Varför frågar vi efter detta?

Varför frågar vi efter detta?

Jag definierar mig som

Varför frågar vi efter detta?

Berättelser

Välj ämne

Visar 6 av 20 berättelser

Berättelse

Vincent fick bli ”pappa-polis”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Snack med en spelforskare 

Spel om pengar

Berättelse

Engagemang mot dopning

Dopning

Berättelse

”Vi följer ungdomar genom livet”

Alkohol, Statistik

Berättelse

”Tonåringar är fantastiska”

Alkohol, Cannabis, Problem i familjen, Tobak