Besvarad fråga

Vad kan man göra om man känner en vuxen som dricker för mycket?

Svar

Att leva nära någon som dricker för mycket alkohol kan påverka hela ens liv och känslor. Det är vanligt att man ägnar stor del av sin tankeverksamhet åt att oroa sig för den som dricker. Den som har problem med alkohol kan få hjälp, men man ska som anhörig aldrig behöva ta ansvar för att någon annan ska sluta. Det kan vara jättejobbigt att inse att någon man tycker väldigt mycket om har problem med alkohol.

Det är ofta jobbigt och stökigt att leva nära någon som dricker för mycket alkohol. Ibland är det mycket bråk, löften som bryts och otrygghet. Många barn och unga som lever med föräldrar som dricker för mycket brukar tvingas att ta mer ansvar hemma med att ta hand om småsyskon, städa, ta hand om matlagning och tvätt. Ibland vågar man inte ta hem kompisar för att man inte vill att andra ska se hur man har det hemma med familjen.

Förändring!
Situationen man är i går att förändra och man har rätt att känna sig trygg. Man behöver inte göra det ensam heller! Om man är orolig för den som dricker för mycket kan man börja med att prata med någon vuxen som man litar på. Det kan vara föräldern till en kompis, en släkting, någon vän till familjen eller någon vuxen i skolan. Om man inte vill prata med någon man känner så kan man prata med exempelvis ungdomsmottagningen, en skolkurator, socialtjänsten eller ställa en fråga här på Drugsmart. Man kan också säga till den som dricker för mycket att man är orolig om det känns ok. Det kan betyda mycket att man faktiskt säger rakt ut hur man känner inför det och många som dricker för mycket är omedvetna om hur det påverkar andra.

Det kan ta lång tid att komma fram till att någon i ens närhet dricker för mycket och det känns ofta som ett stort steg att komma vidare. Man kan hämta kraft i att det är något fint och stort att man oroar sig för människor i ens närhet. Alla har rätt till och förtjänar att må bra! Det kanske känns som att man sviker och lämnar ut den som dricker för mycket och det är vanligt att man oroar sig för vad som ska hända. I det fallet kan det vara skönt att kontakta någon anonymt först för att få lite klarhet kring konsekvenser och få veta hur hjälp kan se ut.

Bra hjälp
Det är olika från person till person hur man hanterar att leva nära någon som har ett missbruk.  En del är tysta om det, en del har svårt att koncentrera sig i skolan, en del pratar om det, en del förstår inte varför de mår dåligt. Men det finns bra hjälp både för den som missbrukar och för den som lever nära någon med missbruk. Olika personer behöver olika sorters hjälp. Först och främst brukar man få hjälp att komma i kontakt med någon som man kan prata med individuellt eller i grupp. Om detta inte räcker kan man få mer omfattande stöd via socialtjänsten. Den som har kontakt med socialtjänsten får oftast vara delaktig i att utforma hur hjälpen ska se ut.

Här kan du läsa mer om missbruk i familjen.
Här kan du se en film som beskriver hur det är att gå i stödgrupp
Längst ner på denna sida kan du hitta en stödgrupp där du bor

Senast uppdaterad

22 december 2018

Tyck till

Hjälpte denna sidan dig?

Läs andra frågor och svar

Ställ en anonym fråga till oss

Om du inte hittar svar på din fråga kan du ställa den här.

Varför frågar vi efter detta?

Varför frågar vi efter detta?

Jag definierar mig som

Varför frågar vi efter detta?

Berättelser

Välj ämne

Visar 6 av 20 berättelser

Berättelse

Vincent fick bli ”pappa-polis”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Snack med en spelforskare 

Spel om pengar

Berättelse

Engagemang mot dopning

Dopning

Berättelse

”Vi följer ungdomar genom livet”

Alkohol, Statistik

Berättelse

”Tonåringar är fantastiska”

Alkohol, Cannabis, Problem i familjen, Tobak